Dat doe je gewoon…

> voorwoord

Voorwoord

Dr. Job Cohen, burgemeester van Amsterdam

Dr. Job Cohen - mantelzorger en burgemeester van AmsterdamMantelzorg, wat betekent dat eigenlijk voor mij? Ben ik een mantelzorger?

Zoals u, lezer van dit boek, misschien wel weet heeft mijn vrouw multipele sclerose, de chronische ziekte MS. Zij heeft deze ziekte al twintig jaar en is inmiddels volledig afhankelijk geworden van thuiszorg, vrienden, onze dochter en ook van mij. Inmiddels wonen wij in ons aangepaste huis in Amsterdam, maar tot voor kort woonde mijn vrouw samen met mijn dochter in Maastricht.
Ik ging iedere woensdag en alle weekeinden naar Maastricht, niet alleen voor de contacten en de gezelligheid maar ook om mee te helpen. Als ik in Maastricht was, zorgde ik voor mijn vrouw, deed de boodschappen en kookte. Ben ik dan mantelzorger?

Ja, eigenlijk wel, want je bent mantelzorger als je meehelpt aan de verzorging van iemand uit je naaste omgeving. De ene mantelzorger neemt alle zorgtaken op zich, de andere beperkt zich tot het doen van boodschappen of komt alleen regelmatig even langs.

Nederland heeft ongeveer anderhalf miljoen mensen die voor een zieke partner, kind, ouder, buur of bekende zorgen, en ik ben er een van. Verschillende van hun verhalen zijn gebundeld in dit boek.
Mantelzorger zijn is geen sinecure, het levert geen status op en het is bij tijd en wijle zwaar. Maar de zorg voor de ander geeft, zoals u in dit boek kunt lezen, ook veel voldoening.

De verhalen zullen voor velen herkenbaar en pijnlijk zijn, maar ze zijn ook mooi en zinvol. Ze laten de zwaarte van de taak zien, maar ook de kracht van de geïnterviewde mantelzorgers. Ik hoop dat dit boek een steun zal zijn voor de mantelzorger en een eye-opener voor de directe omgeving van de persoon die de mantelzorg uitvoert.
Mantelzorg doe je gewoon, maar zo gewoon is het niet!

M.J. Cohen Burgemeester van Amsterdam.

omhoog naar boven