Kleinkind onbereikbaar

> voorwoord

Voorwoord "Kleinkind onbereikbaar"

Dat sommige vaders na een scheiding een moeizame omgangsregeling met hun kinderen hebben, is bekend. Veel minder bekend zijn de problemen die grootouders ondervinden als gevolg van relatieperikelen van hun kinderen. Soms loopt het zo uit de hand dat de grootouders hun kleinkinderen helemaal niet meer mogen of kunnen zien.

Het gaat hierbij om niet te verwaarlozen aantallen: naar schatting een paar duizend (zie hieronder) grootouders per jaar belanden voor korte of langere tijd in deze bedroevende situatie. Zij vallen in een diep gat en weten vanuit machteloosheid niet hoe te handelen. Ze wringen zich in allerlei bochten om maar een glimp van hun kleinkind op te vangen, ze zoeken foto’s op Hyves, sturen cadeautjes en brieven op in de hoop dat die terechtkomen bij hun oogappels.

Ook ik belandde onverwacht in deze situatie. Ineens kwam er een e-mail uit Polen:

“Ik wil de huur van het appartement afzeggen. Volgens afspraak zal ik nog voor de maand september betalen. De sleutel ligt in het appartement.”

De opzegging van een appartement dat wij een paar maanden eerder voor onze schoondochter en kleindochter hadden gekocht, luidde een verschrikkelijke en onzekere tijd in. Op zo’n moment ga je op zoek naar informatie, je wilt weten wat je moet doen, wat je rechten zijn. Dat bleek een moeizame zoektocht. Voor vaders is veel te vinden, er zijn belangenverenigingen, maar grootouders zijn kennelijk een vergeten groep.

Voor hen is dit boek geschreven. U leest er over hun ervaringen, hoe zij met verschillende situaties zijn omgegaan. Het zijn helaas allemaal schrijnende verhalen. Of het nu het verhaal van de grootouders is, of het verhaal van de ouder die niet wil dat haar kind contact heeft met de grootouders of van het kleinkind dat de grootouders zo gemist heeft. Ze zijn allemaal pijnlijk.
Ik kan u moeilijk veel leesplezier toewensen. Wel verwacht ik dat deze verhalen mensen aan het nadenken zullen zetten over de belangrijke en onverbrekelijke band tussen grootouders en kleinkinderen.

Ik wil alle grootouders, moeders en kleinkinderen (die allen onder een gefingeerde naam in dit boek staan) die meegewerkt hebben aan dit boek danken voor hun verhaal. De professionals die een bijdrage hebben geleverd en Reinier Rijke, Ton van Well en Irene Bakker wil ik danken voor hun hulp en steun.

Cornelie van Well
Utrecht, mei 2009

Toelichting

In Nederland vinden circa 36.000 echtscheidingen per jaar plaats. Bij de helft hiervan zijn kinderen betrokken. Een onderzoek van Plus Magazine (2008) meldt dat in 10% van de scheidingen de grootouders hun kleinkinderen helemaal niet meer zien. Daarnaast zijn er veel grootouders die hun kleinkinderen niet meer zien vanwege een breuk met de ouders.

omhoog naar boven