Diagnose: schizofrenie - vijftien levensverhalen van familieleden

> overzicht

Diagnose: schizofrenie

vijftien levensverhalen van familieleden

Kaft: "De Koorddanser" van Pyke Koch Centraal in dit boek staan familieleden die leven met iemand die lijdt aan schizofrenie. De opzet is vergelijkbaar met de andere boeken van Cornelie van Well: vijftien gesprekken met familieleden en mensen uit de directe omgeving van schizofrenie patiĆ«nten. Ook de meest recente inzichten uit de medische wetenschap komen aan de orde. Het boek is op 10 oktober 2003 uitgekomen, op de Nationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid, dit jaar met het thema Schizofrenie. Het eerste exemplaar is in Zwolle uitgereikt aan Tineke Verweij van Ypsilon.

Voor wie bestemd?

Vooral voor de familieleden: bewustwording, herkenning en erkenning: wat heb je nodig om te "overleven" in de moeilijke situatie, waar haal je de kracht vandaan? De ervaringen die uit de levensverhalen blijken zullen hulpverleners inzicht geven bij hun opleiding en dagelijks werk. In dit boek staan diverse verhalen waarin men zeer kritisch is naar de hulpverlening, maar zeker ook positieve ervaringen worden genoemd. Voor de ouders die net te horen hebben gekregen dat bij hun kind de diagnose "schizofrenie" gesteld is geeft de ervaring van anderen inzicht en troost.

Daarnaast is het een boek wat interessant is voor de kring van mensen om de directe familie heen. Veel mensen ervaren (te) weinig begrip uit deze kring. Men heeft het idee dat er veel vooroordelen zijn richting schizofrenie. Een opmerking die veel werkende moeders nog steeds krijgen is dat het beter was geweest als ze niet hadden gewerkt. Dit wakkert het schuldgevoel wat veel moeders hebben alleen nog maar aan.

Waarom schreef Cornelie van Well juist dit boek?

De jongste broer van Cornelie lijdt aan schizofrenie en is verslaafd. Lees haar eigen verhaal. Op het forum kunt u reageren op vragen en opmerkingen die tijdens het schrijven van het boek naar voren kwamen.

Meer informatie:

  • De tekst op de achterflap van het boek.
  • Lees het voorwoord van Bert Stavenuiter, directeur Ypsilon (zie hieronder).
  • "Zelfmedelijden lost niets op": het complete hoofdstuk over Jos en Merel.
  • Een selectie van handige adressen en links naar relevante websites.
  • U kunt uw mening vermelden op het forum van dit boek, en de mening van anderen lezen. Ook kunt u zelf een onderwerp toevoegen.
  • Uitreiking eerste exemplaar, reacties in de pers, vindt u op het overzicht publiciteit .
  • Bij de schrijfster, Cornelie van Well
  • Naast het schrijven van boeken verzorgt Cornelie nog een Praktijk voor levensvragen.

Ypsilon

Ypsilon is de vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. Deze vereniging maakt de uitgave van dit boek mede mogelijk. Op hun website vindt u meer over de activiteiten en achtergronden.

Verkrijgbaarheid:

Het boek is verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel. Ook kunt u het rechtstreeks bij de auteur bestellen via Boekenroute.

omhoog naar boven

Boek kopen...

Op zaterdag 13 december organiseren het Fonds Psychische Gezondheid samen met de NVvP en ZonMw de publieksdag 'Open Mind'.
Lees meer over het programma.


Op het forum schreef webmaster Wijwell over:
" Oproepen voor onderzoek(en), studie..."
... lees de reacties!


Laatste update: zaterdag 18 oktober 2008