Van Lood naar Goud

> publiciteit > zorg + welzijn

Recensie "Zorg + Welzijn"

nummer 21, 15 december 2004

Veerkracht

Van lood naar goud. inspirerende verhalen van ervaringsdeskundigen over menselijk lijden en het overwinnen daarvan

Inspirerend zijn de verhalen zeker. Het opbeurende is dat je uit de diepe ellende kunt kruipen en dat je er nog beter van kunt worden ook. Leesbaar zijn de zestien verhalen ook, omdat ze in de aansprekende ik-vorm zijn geschreven. En wie geïnteresseerd is in de diepere gronden van het menselijk leven, kan zoeken naar de krachten die de mens voortstuwen. De levensverhalen van zestien mensen, die geconfronteerd worden met het noodlot, maar daar sterker dan ooit uit te voorschijn komen, dwingt bewondering en hoop af.

Mensen vertellen hun verhaal over kanker, verslaving, depressie en misdaad. En over hoe het noodlot hen aan de rand van de afgrond bracht. Zij vertellen hoe ze omhoog zijn geklommen door vertrouwen in eigen kracht en met hulp van naasten en omgeving. Zij vertellen over hoe zij die ingrijpende levenservaring op een positieve manier konden gebruiken. Klinkt soft? Dat zijn het boek en de verhalen zeker niet. Eerder indrukwekkend en meeslepend.

Cornelie van Well is humanisticus en heeft al eerder interviewboeken geschreven over lilliputters, familieleden van mensen met schizofrenie en over mantelzorgers. Ze zegt in haar voorwoord dat ze met dit boek mensen wil bereiken die in een loodzware situatie zitten. Om hen te laten realiseren dat het lood ook goud kan worden.

Door op persoonlijke kracht uit het diepe dal te kruipen en er ‘innerlijk verrijkt’ uit te komen. Dat zou best nog we! eens kunnen lukken, al was het alleen al omdat je je al lezend realiseert dat mensen het nóg erger kan treffen dan jezelf is overkomen.

omhoog naar boven